Τι κάνει ο νονός / η νονά

(Για τις υποχρεώσεις και τα απαραίτητα που αφορούν στους γονείς, κάνε κλικ εδώ!)


φορέματα βάπτισηςΠοιές  είναι οι αρμοδιότητες,
ποιές οι υποχρεώσεις του αναδόχου
νονού ή της νονάς στη βάπτιση?


Σίγουρα αυτό είναι από τα πρώτα ερωτήματα που αναζητάτε να απαντήσετε όταν παίρνετε 
την απόφαση να τελέσετε αυτό το ιερό μυστήριο ως πνευματικός γονιός, δηλαδή νονός ή νονά!

Εμείς είμαστε εδώ για να σας το απαντήσουμε δίνοντάς σας παρακάτω 
όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε!


Πριν τη βάπτιση (προετοιμασία, έξοδα κλπ)

- O νονός - η νονά οφείλει να προμηθευτεί τα απαραίτητα  για τη βάπτιση, τα οποία συγκεντρώνονται στο λεγόμενο βαπτιστικό κουτί και αποτελούνται από
  • δύο μικρές πετσέτες και μια μεγάλη,
  • ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, σαπούνι, λαδόπανα,
  • 3 κεράκια, μαρτυρικά
  • τα βαπτιστικά παπούτσια και ρούχα του μωρού, τα οποία συνηθίζουν να έχουν λευκό χρώμα για να συμβολίζουν την αγνότητα και την λαμπρότητα της ψυχής
  • τον σταυρό του, που  εκφράζει τη θυσία και την αυταπάρνηση κατά το "Χριστώ Συνεσταύρωμαι"
  • τη λαμπάδα, που συμβολίζει το φωτισμό του Χριστού.
- Σε συνεννόηση με τους γονείς, ο νονός ή η νονά μπορεί να επιβαρυνθεί επιπλέον και με τα έξοδα των λεγόμενων μαρτυρικών για τους καλεσμένους, του στολισμού της εκκλησίας και της κολυμπήθρα και ίσως ένα ποσό-προσφορά προς το ναό στον οποίο θα τελεστεί το μυστήριο για τα λειτουργικά του έξοδα.

- Υποχρέωση του νονού ή της νονάς επίσης, σύμφωνα με την εκκλησία μας, είναι -3 ημέρες πριν την ημέρα του μυστηρίου της βάπτισης- να παραδώσει το λάδι με το οποίο θα λαδώσει το μωρό στον Ιερέα που θα τελέσει το μυστήριο για να το ευλογήσει. 

- Καλό θα ήταν και για το νονό, τη νονά αλλά και για το μωρό να έχει ήδη καλλιεργηθεί μεταξύ τους μια καλή σχέση, ώστε να νιώθει το μωρό πιο οικεία και άνετα στην αγκαλιά του αναδόχου κατά τη διάρκεια του μυστηρίου.



Κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου της Βάπτισης

- Αρχικά ο νονός - η νονά κρατά στην αγκαλιά του-της το μωρό, στέκεται στο Νάρθηκα της εκκλησίας και "επικυρώνει" την Πίστη του στο Θεό απαγγέλοντας το Σύμβολο της Πίστεώς μας, την προσευχή Πιστεύω (ο νονός, ή νονά το διαβάζουν) και απατάσσοντας το Σατανά τρεις φορές, φυσώντας και "φτύνοντας" στον αέρα, ακολουθώντας την καθοδήγηση του ιερέα.

- Εν συνεχεία μαζί με το μωρό οδηγούνται στην κολυμπήθρα από τον ιερέα.

- Ακολουθεί η "ευχή ονοματοδοσίας" όπου ο νονός, η νονά καλούνται να αναγγείλουν καθαρά και μεγαλόφωνα το όνομα του βαπτιζομένου.

- Ο ιερέας ευλογεί το νερό και το λάδι και λαδώνει το μωρό και συνεχίζει ο νονός - η νονά, αλείφοντας με το λάδι το μωρό σε όλο του το σώμα πάνω από την κολυμπήθρα και πριν το ιερό βάπτισμα του σε αυτήν για τρεις φορές.

- Μόλις ο ιερέας ανασηκώσει το μωρό, το δίνει στην αγκαλιά του νονού ή της νονάς, που έχουν από πριν "στρώσει" πάνω τους μια μεγάλη πετσέτα για να μη λαδωθούν. 

- Ο ιερέας μυρώνει κάνοντας το σχήμα του σταυρού με άγιο μύρο το μέτωπο, το στήθος, τα χέρια και τα πόδια του μωρού δίνοντάς του ευχές και με ένα ψαλιδάκι κόβει μικρές τούφες από τα μαλλιά του. Αυτό θα πρέπει να είναι και το πρώτο "κούρεμα" του μωρού και οι τούφες  πρέπει να ριχτούν στην κολυμπήθρα. Το μωρό παραδίνεται στους γονείς για να το ντύσουν.

- Το νεοφώτιστο επιστρέφει και πάλι στην αγκαλιά του νονού ντυμένο με τα βαπτιστικά του ρούχα, και ο νονός - η νονά μαζί με τον ιερέα του φορούν τον βαπτιστικό του σταυρό και μαζί του κάνουν τρεις γύρους γύρω από την κολυμπήθρα. Από πίσω πρέπει να ακολουθεί και ένα οποιοδήποτε άλλο παιδάκι το οποίο θα κρατάει την λαμπάδα της βάπτισης.

- Τέλος, ο νονός ή η νονά παραδίδουν το μωρό στη μητέρα του αφού όμως πρώτα εκείνη φιλήσει το χέρι του αναδόχου για να μπορέσει να πάρει το παιδί της.




Μετά τη Βάπτιση

- Τρεις μέρες μετά τη βάπτιση ο νονός - η νονά μεταβαίνει στο σπίτι του μωρού για να το κάνει το πρώτο του μετά τη βάπτισή του μπάνιο. Το νερό από το μπάνιο του, η παράδοση θέλει να χύνεται στη θάλασσα ή σε χώμα απάτητο.... το ίδιο ισχύει και για το νερό που θα χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των βαπτιστικών ρούχων του νεοφώτιστου μετά το μυστήριο.

- Την πρώτη Κυριακή μετά το μυστήριο το συνοδεύει στην εκκλησία για να λάβει την πρώτη του Θεία Κοινωνία. Αυτό κανονικά πρέπει να επαναληφθεί και τις επόμενες δύο Κυριακές. Και τις  τρεις Κυριακές η παράδοση μας λέει ότι πρέπει να παίρνουν στην εκκλησία και την λαμπάδα της  βάπτισης στολισμένη και να μένει αναμένει να καίγεται καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας. Την τρίτη, όμως Κυριακή, ξεστολίζεται και μένει να καεί όλη στην εκκλησία.

- Πέρα από τα Δώρα του νονού - της νονάς στα Γενέθλια, την Ονομαστική Εορτή και τα Χριστούγεννα απαραίτητη υποχρέωσή του αναδόχου είναι η προσφορά της πασχαλινής λαμπάδας του μωρού κάθε χρόνο, που συνηθίζεται να συνοδεύεται με τη λαμπροκουλούρα και ένα ζευγάρι καινούρια παπούτσια προς το βαφτιστήρι.


Βέβαια, ως νονός και ως νονά θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι οι Υποχρεώσεις σας προς το πνευματικό σας πλέον τέκνο δεν περιορίζονται στα ανωτέρω...

Αντίθετα, σας βαραίνει πάντα το να διδάξετε στο μωρό που θα βαπτίσετε, 

τη Χριστιανική μας Πίστη και να είναι είσαστε πλέον πάντοτε δίπλα στο μωρό
με μια σχέση ουσίας, ως πραγματικός ανάδοχος και πνευματικός του γονέας.



Να σας Ζήσει!!!


Σας προτείνουμε:

 καμβάς βάπτισηςΜοναδικοί Προσωποποιημένοι Καμβάδες Βάπτισης για τη διακόσμησή σας στην εκκλησία, το τραπέζι των ευχών ή αυτό με τις μπομπονιέρες, το χώρο της εκδήλωσης.

Με το όνομα του μωρού σας και στο θέμα της βάπτισής σας... όπως τα ζητήσετε! Επιλέγετε εσείς τα χρώματα, τα γραφικά σχέδια και το κείμενο.

Θα στολίσει το δωμάτιο του παιδιού και θα μείνει για πάντα.



Πληροφορίες - Επιλογές - Σχέδια - Επικοινωνία εδώ!


 πίνακας βάπτισης στολισμός βάπτισης


και... "πιστοποιητικό"
Δώρο γέννησης ή Γενεθλίων!



 

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΠΤΙΣΗ 2020 Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez